Wat je moet weten voor je naar een tandprothetische praktijk gaat

Wanneer je een erg slecht gebit hebt, ontkom je er niet aan om eens na te denken over een kunstgebit. Je eigen gebit kan op een gegeven moment voor erg veel overlast en pijn zorgen en als je al niet veel tanden en kiezen overhebt, dan kan de keuze voor een kunstgebit heel verstandig zijn. Wanneer je overweegt een kunstgebit te nemen, ga je naar een tandprothetische praktijk. Zij kunnen je voorzien van alle informatie over een kunstgebit en natuurlijk ook van de plaatsing van de prothese zelf. Er zijn vele soorten kunstgebitten, dat zal je van jouw specialist ook horen. Wij geven je in ieder geval wat basisinformatie, zodat je door jouw tandprotheticus niet direct wordt weggeblazen.

Soorten kunstgebitten
Volledig kunstgebit
Wanneer je aan een kunstgebit denkt, dan komen al snel beelden naar boven van je grootouders die een glas water naast het bed hebben staan waarin een kunstgebit drijft. De technieken zijn de afgelopen jaren stukken beter geworden, zodat er van alles mogelijk is. Het klassieke kunstgebit bestaat nog steeds. Dit is vooral aan te raden als je bijna geen tanden en kiezen meer hebt. De eventuele overige tanden en kiezen worden dan ook getrokken en er wordt een gebit van kunsthars gemaakt die overeenkomst met de maten van je eigen gebit. Uiteraard zal dat even wennen zijn met eten en praten, maar je bent wel gegarandeerd van een mooi gebit en glimlach.
Gedeeltelijke prothese
Heb je nog een groot gedeelte van je kiezen en tanden dan is een gedeeltelijke prothese misschien de oplossing. Dit kan een uitneembare gedeeltelijke prothese zijn voor bijvoorbeeld enkel de onder- of bovenkaak, maar via kronen kun je ook nieuwe vaste tanden of kiezen krijgen.
Klikgebit op implantaten
Je kunt ook kiezen voor een klikgebit op implantaten. Hoewel het uiteindelijke resultaat mooier is en je gebit goed vast zit, komt er nog wel wat bij kijken. Je moet bijvoorbeeld een kleine kaakoperatie ondergaan, waarbij de implantaten in het kaakbot vastgezet worden.
Wat kost een kunstgebit?
Een kunstgebit aanmeten kan best prijzig zijn. Het is natuurlijk wel afhankelijk welk soort je kiest. Wat kost een kunstgebit precies? Dat antwoord is moeilijk exact te geven. Daarvoor moet je wél goed naar jouw specialist luisteren. Voor een kunstgebit van hars ben je voor enkel de boven- of de onderkant gemiddeld zo’n € 600,- kwijt. Een volledig gebit, bestaande uit de onder- en bovenkaak is iets goedkoper, dan betaal je gemiddeld € 1.100,- Wil implantaten dan kan de prijs nog veel meer oplopen. Afhankelijk of je kliksysteem uitneembaar is of vaste implantaten, kan een dergelijk gebit vele duizenden euro’s kosten.